ХАЦЦП систем је намењен свим организацијама које обављају прехрамбене делатности, укључујући и организације, чији производи или услуге утичу директно на здравствену безебдност хране, као што су произвођачи амбалаже за прехрамбену индустрију, транспортне организације, организације које пружају услуге одржавања хигијене у производним погонима и друго. ХАЦЦП систем је данас веома распрострањен и препознатљив на тржишту хране.
Консалтинг при имплементацији система ХАЦЦП према Цодеx Алиментариус-у, као и других шема у вези са безбедности хране (БРЦ, ИФС, ФССЦ 22000)
Сертификација ХАЦЦП система не представља законску обавезу, али може донети много предности и олакшати пословање, како на домаћем, тако и на међународном тржишту, али и приликом контроле ХАЦЦП система од стране надлежних органа.
Сертификат је реклама за себе. Сертификоване организације не морају да објашњавају колико су сјајне јер ће то сертификат рећи за њих. На сваком паковању уз навођење (на адекватан начин) да је предузеће сертификовано купац се подсећа да је сертификована организација оријентисана на његову безбедност и задовољство. Сертификат је још једна "диплома" за цео колектив и представља све појединце и својеврсна је „награда“ за уложени труд.
Предности имплементације ХАЦЦП система у комуникацији са надлежним органима:
- Сертификоване организације уливају веће поверење у хигијенске услове рада и примену ХАЦЦП принципа надлежних органа (републичка, покрајинска инспекција и сл.)
- Сертификат је доказ да се поштује Закон о безбедности хране и значи потпуну усклађеност за државном регулативом. У случају судских процеса сертификат је релевантан доказ.